wtorek, 26 kwietnia 2011

Tort na czekoladowym biszkopcie przekladany owocami


Biszkopt

5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.

Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 - 4 blaty.

Masa śmietanowa

śmietana 30% Łaciata 1 litr
śmietan-fix
cukier puder

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem na sztywną masę. 

Biszkopty przełożyć bitą śmietaną i odsączonymi owocami (truskawki, maliny, jagody). 
Wierzch udekorować bitą śmietaną i owcami.