Biszkopt
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.
Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 - 4 blaty.
Masa śmietanowa
śmietana 30% Łaciata 1 litr
śmietan-fix
cukier puder
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem na sztywną masę.
Masa maślana
300 g serka kremowego typu Philadelphia
250 g miękkiego masła
1 i 3/4 szklanki cukru pudru
barwnik spożywczy (ilość wg uznania)
Masło utrzeć do białości. Stopniowo dodawać cukier puder, cały czas ucierając. Następnie również stopniowo dodawać serek kremowy i ucierać. Na końcu dodać barwnik i zmiksować.
Biszkopty nasączyć sokiem z odrobiną alkoholu.
Przekładać kolejno bitą śmietaną, truskawkami, masą maślaną, bitą śmietaną i truskawkami.
Wierzch udekorować kolorową bitą śmietaną i truskawkami.
Wierzch udekorować kolorową bitą śmietaną i truskawkami.