Ciasto kruche
150 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru
150 g masła
1 jajko
Formę o wymiarach około 33 cm x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia tak aby wystawał poza brzegi formy.
Do miski przesiać mąkę pszenną i ziemniaczaną.
Dodać cukier, pokrojone na kawałki masło oraz jajko.
Rozetrzeć palcami masło z mąką, następnie zagnieść szybko ciasto łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę (aby połączyć składniki można zwilżyć dłoń wodą).
Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Ciasto rozwałkować podsypując wałek i blat mąką (ciasto można włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i tak rozwałkować, a jeśli się porwie - można wylepić brakujące miejsca palcami).
Ciasto rozwałkować podsypując wałek i blat mąką (ciasto można włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i tak rozwałkować, a jeśli się porwie - można wylepić brakujące miejsca palcami).
Z resztek ciasta uformować rant i odcisnąć na nim ząbki widelca.
Spód podziurkować i wstawić do lodówki na pół godziny (przed pieczeniem ciasto ma być schłodzone). Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Wstawić blaszkę z ciastem i piec przez około 35 - 40 minut na złoty kolor, ostudzić w formie.
Ciasto przekroić na pół, jedną część polać kremem kajmakowym, następnie położyć kolejną polać kajmakiem i czekoladą. Udekorować.