wtorek, 26 kwietnia 2011

Mazurek wielkanocny na kruchym ciescie


Ciasto kruche

150 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru
150 g masła
1 jajko

Formę o wymiarach około 33 cm x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia tak aby wystawał poza brzegi formy. 
Do miski przesiać mąkę pszenną i ziemniaczaną. 
Dodać cukier, pokrojone na kawałki masło oraz jajko. 
Rozetrzeć palcami masło z mąką, następnie zagnieść szybko ciasto łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę (aby połączyć składniki można zwilżyć dłoń wodą).
Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Ciasto rozwałkować podsypując wałek i blat mąką (ciasto można włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i tak rozwałkować, a jeśli się porwie - można wylepić brakujące miejsca palcami). 
Z resztek ciasta uformować rant i odcisnąć na nim ząbki widelca. 
Spód podziurkować i wstawić do lodówki na pół godziny (przed pieczeniem ciasto ma być schłodzone). Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Wstawić blaszkę z ciastem i piec przez około 35 - 40 minut na złoty kolor, ostudzić w formie.

Ciasto przekroić na pół, jedną część polać kremem kajmakowym,  następnie położyć kolejną polać kajmakiem i czekoladą. Udekorować.