Warstwa spodnia
24 ciasteczka Oreo, dobrze pokruszone
50 g masła
Masa serowa
700 g serka o małej zawartości tłuszczu- President do serników
3/4 szklanki cukru
1 szklanka kwaśnej śmietany (12 lub 18 %)
1/4 szklanki mąki
5 jaj
200 g białej czekolady
łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
32 ciasteczka Oreo, połamane na małe kawałki
Pokruszone ciastka łączymy z roztopionym masłem. Dno tortownicy wykładamy ściśle papierem do pieczenia a następnie wilgotnymi okruszkami.
50 g masła
Masa serowa
700 g serka o małej zawartości tłuszczu- President do serników
3/4 szklanki cukru
1 szklanka kwaśnej śmietany (12 lub 18 %)
1/4 szklanki mąki
5 jaj
200 g białej czekolady
łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
32 ciasteczka Oreo, połamane na małe kawałki
Pokruszone ciastka łączymy z roztopionym masłem. Dno tortownicy wykładamy ściśle papierem do pieczenia a następnie wilgotnymi okruszkami.
Na 10 minut wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Serek ucieramy mikserem. Dodajemy cukier , a następnie po jednym jaju, śmietanę i stopioną i lekko przestudzoną czekoladę. Na koniec przesiewamy mąkę z solą i dodajemy wanilię. Miksujemy chwilę i dosypujemy ciasteczka. Mieszamy łyżką.
Masę przekładamy na podpieczony spód i pieczemy ok.60 min w temperaturze 170 stopni.
Serek ucieramy mikserem. Dodajemy cukier , a następnie po jednym jaju, śmietanę i stopioną i lekko przestudzoną czekoladę. Na koniec przesiewamy mąkę z solą i dodajemy wanilię. Miksujemy chwilę i dosypujemy ciasteczka. Mieszamy łyżką.
Masę przekładamy na podpieczony spód i pieczemy ok.60 min w temperaturze 170 stopni.
Na spód piekarnika można wstawić naczynie z wodą - sernik będzie bardziej kremowy.
Po upieczeniu otwieramy drzwiczki wyłączonego piekarnika i zostawiamy w nim sernik do ostudzenia. Ostudzony wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Po upieczeniu otwieramy drzwiczki wyłączonego piekarnika i zostawiamy w nim sernik do ostudzenia. Ostudzony wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.