poniedziałek, 11 kwietnia 2011

Latwy chleb pszenno-zytni. Dla zapracowanych #2



1 łyżka zakwasu żytniego
100 g mąki żytniej
100 g mąki żytniej razowej 720
200 g mąki pszennej
1,5-2 łyżeczki soli
2 gramy świeżych drożdży
250 ml wody

Wszystkie składniki wymieszać w misce. Przykryć i zostawić na 12-18 godzin.
Keksówkę o długości 26-30 cm wysmarować olejem, wysypać otrębami żytnimi. Przełożyć ciasto, wierzch oprószyć mąką, odstawić do wyrastania (ciasto powinno wypełnić formę do pieczenia w czasie 30-60 minut).
Piekarnik rozgrzać do 230 st C.
Na dno wsypać 1 szklankę kostek lodu i wstawić pojemnik z wodą.
Wstawić wyrośnięty chleb.
Po 10 minutach, zmniejszyć temp. do 210 st C i dopiekać kolejne 30-40 minut.


Można też posmarować wierzch chleba żółtkiem zmieszanym z łyżką śmietany - 
wtedy pieczemy cały czas w temp. 180 st c przez ok. 40 minut. 
Chleby smarowane żółtkiem mają zwykle miękką skórkę.