czwartek, 31 marca 2011
Muffiny czekoladowe & krem Ganache.
400 g mąki pszennej
100 g masła
100 ml oleju
250 ml mleka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 tabliczka czekolady gorzkiej
1/4 szkl. kakao
Mąkę przesiać z proszkiem i kakao, dodać cukier, cukier waniliowy i posiekaną na drobno czekoladę. Masło stopić, ostudzić. Dolać do suchych składników, wymieszać. Dolać olej, ponownie wymiszać i dolać mleko. Wszystko szybko wyrobić łyżką.
Piec rozgrzać do temp. 200 st C. Do formy do muffinów nakładać ciasto na wysokość ok 2/3 (łyżkę można maczać w wodzie żeby się nie kleiła). Piec ok 17-19 min. Przed wyjęciem sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest upieczone. Ostudzić.
Krem Ganache
450 g dobrej jakości czekolady
2 1/3 szklanki tłustej śmietany
1 szklanki syropu kukurydzianego
Czekoladę posiekać drobno i umieścić w żaroodpornym naczyniu.
Śmietanę i syrop kukurydziany podgrzewać na średnim ogniu do momentu połączenia się składników.
Należy pamiętać, by nie doprowadzać mieszaniny do wrzenia.
Gotową masę z syropu kukurydzianego i śmietany wlać do wcześniej posiekanej czekolady.
Czekać chwilę aż czekolada zacznie powoli topnieć.
Następnie, zaczynając od środka delikatnie mieszać wszystkie składniki aż do uzyskania gładkiej masy.
Gotową masę wstawić do lodówki.
W trakcie chłodzenia, co 5 minut, masę należy ponownie, delikatnie przemieszać.
Czynność powtarzać aż do zgęstnienia masy i uzyskania jasnego koloru kremu. Po wystudzeniu ubić mikserem do podwojenia objętości.
Masę nakładać szprycą na ostudzone muffiny...