Ciasto na około 8 - 9 bułeczek
350g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub orkiszowej jasnej)
2 opakowania suchych drożdży
2 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli
250 g kefiru (lub maślanki, zsiadłego mleka, jogurtu naturalnego)
150 g kwaśnej śmietany 18%
kilka łyżek mleka by ciasto nie bylo suche przy wyrabianiu
nasiona dyni, słonecznika, sezamu lub maku
białko jajka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
Obie mąki wymieszać z suchymi drożdżami, dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić, przykryte, do wyrośnięcia na około 1,5 godziny (do podwojenia objętości).
Wyrośnięte ciasto podzielić na kilka części, z każdej formować zwierzątka lub inne kształty, posmarować bułeczki białkiem (do samego białka lepiej trzymają się nasionka), zrobić oczy z dyni lub słonecznika, posypać dowolnymi ziarnami. Przykryć lnianą ściereczką, zostawić ponownie do wyrośnięcia, żeby zwiększyły objętość (około 20 - 30 minut).
Piec w temperaturze 200ºC - pierwsze 10 min, potem zmniejszyć temperaturę do 180ºC i piec kolejne 12 minut. Wystudzić na kratce.