poniedziałek, 11 kwietnia 2011

Ciastka maslane do ozdabiania.


Ciasto

300g mąki
200g masła zimnego masła
100g cukru pudru
2 jajka
skórka z połowy pomarańczy
brązowy cukier do posypania

Do przesianej mąki dodać pokrojone w kosteczkę masło, skórkę pomarańczy drobno utarta na tarce i jedno jajo. Całość dokładnie wymieszać i zagnieść. 
Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i wstawić na ok. godzinę do lodówki.

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na papierze do pieczenia ewentualnie podsypując mąką lub cukrem pudrem. 
Foremką wycinać dowolne wzorki. 
Na blachę z papierem do pieczenia, wyłożyć delikatnie wycięte ciasteczka. Wierzch ciasteczek posmarować roztrzepanym jajkiem i oprószyć brązowym cukrem. Po upieczeniu i wystudzeniu można ozdabiać royal icingiem....