wtorek, 19 kwietnia 2011

Rolada smietanowo- truskawkowa


Biszkopt

4 jaja
4 łyżki wrzątku
125 g cukru
1 torebka cukru waniliowego
75 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru do posypania rolady przed zawinięciem
łyżka masła do wysmarowania papieru do pieczenia

Blaszkę popsikać tłuszczem w sprayu, wyłożyć arkuszem papieru, popsikać tłuszczem.
Białka oddzielić od żółtek.
Do żółtek wlać wodę i ubijać. Gdy powstanie lekko zawiesisty sos, wsypać 2/3 całej ilości cukru i ubijać dalej, aż nabierze konsystencji kremu. 
Do jajecznej masy przesiać mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać uważając, aby nie zostały resztki suchej mąki.
Ubić sztywną pianę z białek, wsypując pod koniec resztę cukru. Dodać pianę do jajecznej masy i lekko wymieszać.

Ciasto rozsmarować cienką warstwą na całej powierzchni papieru do pieczenia. Wstawić do piekarnika nastawionego na 180 st. Piec 15 min.

Ciasto wyjąć i od razu posypać cukrem, przykryć ściereczką, następnie położyć na blaszkę deseczkę i odwrócić ciasto tak, aby znalazło się na niej dnem do góry. Zdjąć blaszkę. Papier od razu posmarować zwilżoną zimną wodą gąbką, a gdzy zacznie parować, usunąć go ostrożnie.

Zwinąć roladę razem ze ściereczką i pozostawić na kilkanaście minut. Następnie odwinąć i znów zawinąć. Czynność tę powtarzać kilka razy aż do całkowitego wystygnięcia ciasta.
Krem śmietankowo- truskawkowy

300 g truskawek
250 ml śmietany kremówki
2 łyżki żelatyny
1/3 szklanki cukru (lub więcej - mniej, w zależności od słodkości truskawek)
Truskawki pokroić na małe kawałki.
Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody (około 1/4 - 1/3 szklanki).
Kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier. 
Wlać żelatynę (ciepłą), cały czas ubijając. Na końcu wmieszać kawałki truskawek. 
Włożyć do lodówki na zgęstnienie, ale pilnować, bymasa nie zgęstniała zbyt mocno, by można ją było rozsmarować na roladzie.

Ostudzoną roladę rozwinąć, szybko nałożyć masę truskawkową, zwinąć z powrotem. Włożyć do lodówki na czas stężenia.