czwartek, 31 marca 2011

Ciasteczka czekoladowo- orzechowe.


Ciasto

1 szklanka mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 kostki miękkiego masła
1/4 szklanki cukru
1 duże jajko
200 g gorzkiej czekolady, grubo posiekanej
200 g orzechów włoskich, posiekanych.

Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać do miski. 
Mikserem utrzeć masło i cukier na gładką masę, dodać jajko i miksować dalej. 
Wsypać sypkie składniki i dokładnie wymieszać. Dodać czekoladę, orzechy wymieszać.

Z ciasta uformować niewielkie kuleczki, poukładać w odstępach na sylikonowej macie do pieczenia.

Piec 10 minut, aż ciastka się przyrumienią. 
Wyjąć z piekarnika i przełożyć ciastka delikatnie na metalową kratkę do zupełnego ostudzenia.
Przechowywać w zamkniętej puszce.