Ciasto
25 dag mąki
2 dag masła3 żółtka
¼ szklanki gęstej śmietany 18%
kieliszek spirytusu
szczypta soli
olej do smażenia lub Planta
cukier puder
cukier waniliowy
Przesianą mąkę posiekać razem z masłem na stolnicy.
Dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany, aby ciasto było tak twarde jak na makaron. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
Energicznie wałkiem bić w ciasto przez około 15 minut, składając na pół, aż zaczną się tworzyć pęcherze powietrza.
Ciasto odstawić na godzinę w chłodne miejsce, aby odpoczęło.
Ciasto bardzo cienko rozwałkować na stolnicy, podsypując w razie konieczności mąką.
Kroić na paski długości 8 cm i szerokości 3 cm.
W środku każdego ciasta nożem zrobić nacięcie, przez które przełożyć jeden koniec ciasta.
W międzyczasie rozgrzać w szerokim rondlu olej i partiami wkładać faworki, szybko smażyć na złoty kolor z dwóch stron.
Wyjmować i osączać z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym....
Dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany, aby ciasto było tak twarde jak na makaron. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
Energicznie wałkiem bić w ciasto przez około 15 minut, składając na pół, aż zaczną się tworzyć pęcherze powietrza.
Ciasto odstawić na godzinę w chłodne miejsce, aby odpoczęło.
Ciasto bardzo cienko rozwałkować na stolnicy, podsypując w razie konieczności mąką.
Kroić na paski długości 8 cm i szerokości 3 cm.
W środku każdego ciasta nożem zrobić nacięcie, przez które przełożyć jeden koniec ciasta.
W międzyczasie rozgrzać w szerokim rondlu olej i partiami wkładać faworki, szybko smażyć na złoty kolor z dwóch stron.
Wyjmować i osączać z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym....