niedziela, 20 marca 2011
Ciasto serowo- czekoladowe
Masa serowa
500 g twarogu mielonego (z Biedrony najlepszy :) )
120 g cukru
2 jaja
Masa czekoladowa
360 g masła
300 g cukru
5 łyżek kakao
6 jaj
240 g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka soli
Na masę serową ser ubić mikserem z cukrem aż do uzyskania puszystej masy. Dodać jajko, dobrze zmiksować do jednolitej raczej rzadkiej masy. Do masy czekoladowej na białą puszystą masę ubić masło z cukrem. Wbijać, ciągle mieszając, pojedynczo jaja. Przesiać wszystkie suche składniki i wmieszać do maślanej masy raczej gęstszej.
Połowę czekoladowej masy wlać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Na nią część serową i znowu czekoladową. Wszystkie warstwy wymieszać (zrobić "zawijasy") delikatnie drewnianym patyczkiem, aby w cieście powstał biało-czarny wzór.
Wstawić na ok. 50 minut do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C.
Posypać cukrem pudrem, płatkami czekoladowymi....
Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Aby ciasto było bardziej sernikowe zredukować ilość masy czekoladowej do połowy, aby było czekoladowe, zredukować ilość masy serowej do połowy....