niedziela, 2 stycznia 2011
Cupcakes czekoladowe dla Wiktorka :)))
Ciasto
110 g mąki pszennej
3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
50 g kakao
1/3 płaskiej łyżeczki soli
150 g masła, schłodzonego
200 g brązowego cukru (najlepiej muscavado)
80 ml śmietanki kremowej 30% lub 36%
80 ml jogurtu naturalnego
2 średnie lub duże jajka
czekolada gorzka lub mleczna
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do większej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
Wymieszać z solą oraz pokrojonym na małe kawałki masłem.
Ręką rozcierać masło z sypkimi składnikami, aby masa przypominała kruszonkę (masło ma pozostać w małych kawałeczkach).
Dodać cukier i wymieszać łyżką.
Do drugiej miski wlać śmietankę kremową, jogurt i wbić jajka. Roztrzepać rózgą na jednolitą masę lub zmiksować mikserem na małych obrotach, nie ubijać.
Połączyć obydwie masy, delikatnie i krótko mieszając łyżką. Dodać pokruszoną czekoladę.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 22 - 25 minut. Można dotknąć patyczkiem, masa ma być sprężysta i urośnięta.
Krem
Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać kilka kropel esencji waniliowej oraz barwnik.
Udekorować ciastka:)