niedziela, 2 stycznia 2011

Cupcakes czekoladowe dla Wiktorka :)))


Ciasto
110 g mąki pszennej 
3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 
50 g kakao 
1/3 płaskiej łyżeczki soli 
150 g masła, schłodzonego 
200 g brązowego cukru (najlepiej muscavado) 
80 ml śmietanki kremowej 30% lub 36% 
80 ml jogurtu naturalnego 
2 średnie lub duże jajka
czekolada gorzka lub mleczna 


Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do większej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. 
Wymieszać z solą oraz pokrojonym na małe kawałki masłem. 
Ręką rozcierać masło z sypkimi składnikami, aby masa przypominała kruszonkę (masło ma pozostać w małych kawałeczkach). 
Dodać cukier i wymieszać łyżką.
Do drugiej miski wlać śmietankę kremową, jogurt i wbić jajka. Roztrzepać rózgą na jednolitą masę lub zmiksować mikserem na małych obrotach, nie ubijać. 
Połączyć obydwie masy, delikatnie i krótko mieszając łyżką. Dodać pokruszoną czekoladę. 
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 22 - 25 minut. Można dotknąć patyczkiem, masa ma być sprężysta i urośnięta. 


Krem
Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać kilka kropel esencji waniliowej oraz barwnik. 
Udekorować ciastka:)