piątek, 31 grudnia 2010

Ciasto Delicja


Biszkopt

5 jaj 
1 szklanka cukru 
1 szklanka mąki 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Masa z dżemem 

2 galaretki truskawkowe lub pomarańczowe
2 dżemy truskawkowe lub pomarańczowe po 280g

Polewa czekoladowa

1/3 kostki margaryny
1 łyżka wody
1 czubata łyżka kakao
4 łyżki cukru

Jajka ubić mikserem, dodać cukier i połączyć w jasną puszystą masę.
Następnie dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i zmiksować na gęstą masę.
Do wysmarowanej tłuszczem i posypanej kaszą manną formy wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni C.
Piec 20 - 30 minut.
Galaretki rozrobić w 500 ml wrzątku i wystudzić. Gdy ostygnie dodać dżemy ze słoika i zmiksować do połączenia.
Wystudzony biszkopt nasączyć 2-3 łyżkami galaretki.

Na nasączony biszkopt wlać masę z dżemem i ozdobić biszkoptami. Wstawić do lodówki i poczekać aż stężeje.
Wszystkie składniki do polewy czekoladowej roztopić w garnuszku i lekko gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści.
Ciasto oblać polewą czekoladową...ozdobić...