Ciasto kakaowe
1/2 kostki margaryny
1/2 szkl. cukru
1 i 1/2 szkl. mąki
Margarynę rozpuścić z cukrem , przestudzić , dodać mąkę i zagnieść ciasto. Włożyć do zamrażalnika na tak długo , żeby dało się zetrzeć na tarce.
mała śmietana 18%
2 łyżki dżemu
1 łyżeczka sody
1 łyżka kakao
2 jajka
Wszystko razem dokładnie utrzeć , dodać starte ciasto , delikatnie wymieszać i upiec w wyłożonej pergaminem tortownicy w temperaturze 180-200 st.C. (ok. 30 minut).
Biszkopt
3 jajka
1/2 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki
Jajka ubić z cukrem na puszystą , kremową masę. Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do wyścielonej pergaminem tortownicy i piec 25-30 minut w temperaturze 180 st.C.
Po całkowitym ostygnięciu na całej powierzchni biszkoptu zrobić dość dużo otworów małym kieliszkiem lub foremką.
1/2 szkl. cukru
1 i 1/2 szkl. mąki
Margarynę rozpuścić z cukrem , przestudzić , dodać mąkę i zagnieść ciasto. Włożyć do zamrażalnika na tak długo , żeby dało się zetrzeć na tarce.
mała śmietana 18%
2 łyżki dżemu
1 łyżeczka sody
1 łyżka kakao
2 jajka
Wszystko razem dokładnie utrzeć , dodać starte ciasto , delikatnie wymieszać i upiec w wyłożonej pergaminem tortownicy w temperaturze 180-200 st.C. (ok. 30 minut).
Biszkopt
3 jajka
1/2 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki
Jajka ubić z cukrem na puszystą , kremową masę. Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do wyścielonej pergaminem tortownicy i piec 25-30 minut w temperaturze 180 st.C.
Po całkowitym ostygnięciu na całej powierzchni biszkoptu zrobić dość dużo otworów małym kieliszkiem lub foremką.
Krem
1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
1/4 szkl. cukru
3/4 szkl. mleka
1/2 kostki margaryny
Budyń rozprowadzić w mleku i ugotować z cukrem, aby powstała jednolita masa. Ostudzić , a następnie utrzeć z margaryną.
Dodatkowo
1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa
1 galaretka w ciemnym kolorze jeżynowa , jagodowa
Kakaowe ciasto posmarować kremem , przykryć biszkoptem z otworami lekko wciskając w krem.
W otwory wlać tężejącą ciemną galaretkę , schłodzić. Całość zalać tężejącą galaretką cytrynową , ponownie schłodzić...
1/4 szkl. cukru
3/4 szkl. mleka
1/2 kostki margaryny
Budyń rozprowadzić w mleku i ugotować z cukrem, aby powstała jednolita masa. Ostudzić , a następnie utrzeć z margaryną.
Dodatkowo
1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa
1 galaretka w ciemnym kolorze jeżynowa , jagodowa
Kakaowe ciasto posmarować kremem , przykryć biszkoptem z otworami lekko wciskając w krem.
W otwory wlać tężejącą ciemną galaretkę , schłodzić. Całość zalać tężejącą galaretką cytrynową , ponownie schłodzić...