poniedziałek, 17 stycznia 2011

Babeczki czekoladowo-serkowe z wisienkami


Masa czekoladowa  (masa na 18 babeczek)
100 g masła 
40 g kakao 
100 g brązowego cukru 
2 jajka 
100 g mąki pszennej 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Masa serowa (masa na 18 babeczek)150 - 200 g serka mascarpone lub innego zmielonego jak na sernik
1 czubata łyżeczka mąki 
3 łyżki białego cukru 
1 białko jajka 

1 słoik (250 ml) konfitury wiśniowej z całymi wiśniami lub wiśni w syropie 

W rondelku na małym ogniu roztopić masło, dodać kakao, wymieszać do rozpuszczenia i zagotować. 
Odstawić z ognia, dodać 3 łyżki konfitury wiśniowej (z wiśniami lub bez), cukier, jajka, przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. 
Delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników.


W miseczce wymieszać łyżką twaróg śmietankowy z mąką, białym cukrem i białkiem jaja.


Czekoladową masę wyłożyć do papilotek nie więcej niż do około 1/2 - 2/3 ich objętości (bardzo mocno wyrastają...)
Na wierzch wyłożyć masę serową a w środek włożyć po 3 wiśnie z konfitury lub syropu.


Wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec przez 23 minuty.
Udekorować pozostałymi wiśniami z konfitury i syropem...