poniedziałek, 17 stycznia 2011
Babeczki czekoladowo-serkowe z wisienkami
Masa czekoladowa (masa na 18 babeczek)
100 g masła
40 g kakao
100 g brązowego cukru
2 jajka
100 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa (masa na 18 babeczek)150 - 200 g serka mascarpone lub innego zmielonego jak na sernik
1 czubata łyżeczka mąki
3 łyżki białego cukru
1 białko jajka
1 słoik (250 ml) konfitury wiśniowej z całymi wiśniami lub wiśni w syropie
W rondelku na małym ogniu roztopić masło, dodać kakao, wymieszać do rozpuszczenia i zagotować.
Odstawić z ognia, dodać 3 łyżki konfitury wiśniowej (z wiśniami lub bez), cukier, jajka, przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników.
W miseczce wymieszać łyżką twaróg śmietankowy z mąką, białym cukrem i białkiem jaja.
Czekoladową masę wyłożyć do papilotek nie więcej niż do około 1/2 - 2/3 ich objętości (bardzo mocno wyrastają...)
Na wierzch wyłożyć masę serową a w środek włożyć po 3 wiśnie z konfitury lub syropu.
Wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec przez 23 minuty.
Udekorować pozostałymi wiśniami z konfitury i syropem...