piątek, 14 stycznia 2011

Torcik biszkopt-bita smietana :)


Biszkopt
5 jajek
3/4 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanka mąki ziemniaczanej

Bita śmietana
śmietana 30%
śmietan-fix
żelatyna

Dekoracja
czekolada
dekoracje z opłatka

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier puder, stopniowo ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta łyżką. 

Tortownicę o średnicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. 
Przekroić na kilka blatów.
Przełożyć ubitą śmietaną, owocami. Udekorować czekoladą itp.... :)))