wtorek, 24 września 2013

Chleb pszenno- żytni z oliwkami na zakwasie


Ciasto

400 g mąki pszennej (dałam 350 g)
8 łyżek aktywnego zakwasu żytniego
50 g mąki żytniej chlebowej (dałam 100 g)
2 gramy świeżych drożdży
300 ml wody
1 łyżka oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki soli morskiej
2 łyżki czarnych oliwek, pokrojonych
pestki słonecznika

Wszystkie składniki wymieszać w misce, przełożyć do keksówki o pojemności 500 g. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrastania na ok. 3-6 h w miejsce o temperaturze pokojowej
Piekarnik nagrzać do temp. 210 st C. Chleb posypać mąką lub pestkami słonecznika. Wstawić do piekarnika, spryskać ścianki wodą, piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 190 st C i dopiekać kolejne 30-40 minut, aż wierzch będzie złotobrązowy.
Wyjąć z formy i ostudzić na metalowej kratce.




przepis z http://pracowniawypiekow.blogspot.com/2013/05/chleb-oliwkowy-na-zakwasie.html