środa, 11 września 2013

Szarlotka owsiana bez bez jajek, mleka, masła i mąki pszennej



Kruszonka

200 g błyskawicznych płatków owsianych
200 g mąki pszennej (dałam żytnią)
150 g cukru
250 g masła, stopionego i ostudzonego (dałam masło bawole)

Jabłka

600 g jabłek, obranych i pokrojonych w kostkę
garść rodzynek
3 łyżki masła (dałam masło bawole)
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczka gałki muszkatołowej
4 goździki, utłuczone w moździerzu
1/2 łyżeczki suszonego imbiru
cukier do smaku

Najpierw przygotować kruszonkę:
wszystkie składniki połączyć w misce i dokładnie połączyć ręką.
Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Kwadratową formę o boku 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

W tym czasie przygotować jabłka:
Pokrojone jabłka i rodzynki umieścić w garnku, dodać masło i kilka łyżek wody. Po kilku minutach, kiedy jabłka zaczną mięknąć, dodać przyprawy i cały czas mieszać. Dodać cukier (do smaku, w zależności od tego, jak słodkie są jabłka).

Do formy wsypać połowę kruszonki i ugnieść ją dłonią. Ułożyć jabłka, na wierzch wsypać resztę kruszonki, ponownie wygładzić powierzchnię delikatnie ją ugniatając.
Wstawić do piekarnika. Piec ok. 40 minut, aż wierzch będzie złocistobrązowy.
Ostudzić w formie. Kroić dopiero po kilku godzinach, aby ułatwić sobię tę czynność, można ciasto schłodzić w lodówce.




przepis z http://whiteplate.com