wtorek, 24 września 2013

Wegańskie ciasteczka owsiano- jęczmienne


Masa

200 g płatków jęczmiennych lub owsianych
100 g mąki owsianej
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli
250 ml wody
60 ml oleju z pestek winogron
8–9 łyżek syropu z agawy lub miodu
1 łyżeczka extraktu z wanilii
½ dużego dojrzałego banana

garść posiekanych daktyli
garść posiekanych suszonych śliwek
garść ziaren słonecznika
garść orzechów

W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, mąkę, proszek i sól. 2. W osobnym naczyniu wymieszaj wodę, olej, syrop z agawy, ekstrakt. 3. Banana dobrze rozgnieć na purre np. widelcem i dodaj do mokrych składników. 4. Do owsianej mieszanki dodaj mokre składniki i dobrze wymieszaj. 5. Na koniec dorzuć rodzynki, posiekane z grubsza orzechy i ziarna słonecznika. 6. Dokładnie wymieszaj. 7. Uzyskaną mieszankę nakładaj łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując okrągły kształt i lekko spłaszczając.8. Piecz 25–30 minut w temperaturze 180˚C do zarumienienia. 9. Po wyjęciu daj im chwilę ostygnąć (ok. 10 minut), po czym przenieś je na kratkę i pozostaw do całkowitego ostudzenia.




http://bezokruszka.pl/weganskie-owsiane-ciasteczka-bez-cukru/