wtorek, 2 października 2012

Tęczowe ciasteczka


Ciasto

175 g miękkiego masła
70 g cukru pudru
kilka kropel aromatu waniliowego
230 g mąki
barwniki spożywcze 

Najpierw lekko miksujemy masło, potem dodajemy do niego cukier puder i ubijamy do puszystości. Dodajemy aromat i miksujemy dalej. Potem dosypujemy mąkę i szybko zagniatamy. Następnie ciasto dzielimy na 6 równych porcji i dodajemy do każdej odpowiedni barwnik.

Gdy mamy już gotowe kolorowe ciasto, wałkujemy każdą porcję na taki sam prostokąt, składamy rozwałkowane placki w odpowiedniej kolejności jeden na drugim, a potem wstawiamy całość do lodówki na kilkanaście minut, żeby się schłodziło przed krojeniem i pieczeniem.

Gdy wyjmiemy już kolorowe ciasto z lodówki, ostrym nożem kroimy je na około 5-milimetrowe plastry, które następnie układamy na wyłożonej papierem blaszce. Pieczenie trwa 10-12 minut w temperaturze 170 stopni.