środa, 10 października 2012

Gruszki faszerowane śliwką w cieście


Ciasto

4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
4 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Gruszki 

6 gruszek
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru brązowego
1/2 szklanki zmielonych lub drobno posiekanych orzechów włoskich

Gruszki obrać, wydrążyć środki z gniazdkami nasiennymi i skropić cytryną a następnie nadziewać połówkami śliwek. Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć jabłka tak, aby pokrywały całe dno.
Zmielone orzechy wymieszać z powidłami z jasnych sliwek, cukrem brązowym i cynamonem i taką mieszanką pokryć gruszki.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i włożyć tortownicę z gruszkami. Zapiekać 10 minut.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę. Ciągle ubijając na małych obrotach miksera, dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, po czym dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać olej.

Tortownicę z gruszkami wyjąć z pieca i delikatnie napełnić ciastem tak, abygruszki zostały przykryte. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180 stopni i włożyć ciasto do zapieczenia na 20 około minut (do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z pieca, ostudzić i oprószyć cukrem pudrem.