piątek, 11 maja 2012

Napoleonka


Ciasto
25 dag mąki
25 dag masła
125 ml zimnej wody
1 łyżeczka octu
szczypta soli

Krem
1 l mleka
1 szkl. mąki
5 żółtek
1 szkl. lub lekko mniej cukru
cukier waniliowy lub extrakt waniliowy

Do przesianej mąki dodać sól i wlać zimną wodę z octem. 
Zagnieść i wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią lub przykryć czymś aby nie wysychało i wstawić do lodówki na pół godziny. 
Po wyjęciu rozwałkować na kwadrat o boku ok. 20 cm ( w środku ciasto ma być grubsze niż przy krawędziach) masło podzielić na małe kawałeczki i ułożyć na środku ciasta, brzegi zawinąć jak kopertę. Wstawić na 15 min. do lodówki, rozwałkować na prostokąt (ok.20x30 cm) złożyć na trzy, znów rozwałkować, złożyć i ponownie schłodzić przez 15 minut w lodówce. 
Czynności te powtarzać jeszcze 3 razy. 
Potem ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na każdą część na wielkość formy np.: 26x36 cm, piec w temp. 220-250 stopni przez ok. 15-20 minut do zezłocenia, ewentualnie przykryć folią gdy wierzch będzie się przypiekał.

Na krem: 2 szklanki zimnego mleka rozmieszać z mąką i żółtkami, resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. 
Na gotujące wlać zimne z mąką, mieszająć ugotować budyń. 
Przestudzić aby był jeszcze tylko lekko ciepły i wylać na upieczony spód, przykryć drugim blatem. 
Gdy budyń zastygnie posypać cukrem pudrem. Kroić ostrym nożem z ząbkami.