Ciasto na jedną struclę
250 g mąki
25 g świeżych drożdży
70 g cukru pudru
70 g zimnego masła
1 jajko
2 żółtka
1/4 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z solą i posiekać razem z masłem.
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i dodać do mąki razem z jajkiem i żółtkami, śmietaną, cukrem, cukrem waniliowym.
Wszystko wymieszać i szybko zagnieść ciasto.
Uformować kulę, owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na kształt prostokąta. Ciasto posmarować roztrzepanym białkiem i nałożyć masę makową, zostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni na brzegach i zwinąć ciasno w rulon, podwijając brzegi do środka, aby zamknąć struclę.
Uformowaną struclę przełożyć do formy keksowej, wyłożonej pergaminem i zostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 30-40 minut (do suchego patyczka).