niedziela, 15 stycznia 2012

Sernik lekki i puszysty




Masa serowa
1 kg twarogu (półtłusty, tłusty)
8 jajek
100 g miękkiego masła
250 g cukru
3 łyżki cukru waniliowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Masło, 200 g cukru i cukier waniliowy utrzeć w osobnym naczyniu na krem. Ucierając, dodawać po 1 żółtku i części twarogu.
Ucierać, aż składniki się połączą i masa będzie puszysta. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając pozostałe 50 g cukru. 
Pianę wmieszać do masy serowej razem z mąką ziemniaczaną.

Ciastkami typu petitki wyłożyć dno formy uprzednio wyściełane papierem do pieczenia, następnie wylać masę serową.
Piec około 60-90 minut w temperaturze 170°C.

Wystudzony sernik polać polewą czekoladową.