niedziela, 15 stycznia 2012

Sernik piernikowy


Spód ciasta
250 g ciasteczek kruchych lub pierniczków
100 g masła
2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika

Masa serowa
500 g białego twarogu na sernik
160 g cukru pudru
4 jajka
1 łyżka tartej skórki pomarańczowej lub 1 łyżeczka suszonej
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 czubata łyżka budyniu waniliowego
1 cukier waniliowy

Polewa
150 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka skórki pomarańczowej suszonej lub 1 łyżka świeżej
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka soku pomarańczowego

Spód
Ciasteczka pokruszyć w malakserze. Dodać pokrojone masło i zagnieść ciasto - będzie miało konsystencję lekko klejącej bułki tartej.
Tortownicę o srednicy 18-20 cm wyłożyć folią aluminiową, boki delikatnie posmarować masłem.
Spód i boki dokładnie wylepić pokruszonymi ciasteczkami - chodzi o to, żeby brzeg był wysoki.
Wstawić do lodówki na 30 minut, a w tym czasie przygotować masę.

Masa
Ser utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodawać po 1 jajku, skórkę pomarańczową, wanilię, przyprawę do piernika i budyń.
Wyjąć z lodówki tortownicę, wlać masę.
Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Wstawić sernik.
Piec 45-50 minut.
Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić sernik do wystygnięcia.

Polać polewą (wszystkie składniki polewy wcześniej dokładnie wymieszać) i dopiekać kolejne 12-15 minut.
Ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin.