wtorek, 1 listopada 2011

Kruche ciasto z gruszkami


Ciasto kruche

5 jajek
2 szkl mąki krupczatki
1 szkl mąki tortowej
1 szkl cukru
1 "Kasia"
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki mączki ziemniaczanej
5 gruszek
cukier waniliowy
1 łyżka cynamonu

Żółtka,mąka, proszek,masło i 1/2 szklanki cukru wyrobić na gładkie ciasto.Podzielić na 3 części (jedna większa),dwie mniejsze włożyć do zamrażalnika,większą wylepić blachę do pieczenia (sam spód).
Gruszki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i lekko odcisnąć z soku,dodać cynamon i cukier waniliowy.
Gruszki ułożyć na cieście na to zetrzeć na tarce jedną porcję ciasta z zamrażalnika (można też drobno pokruszyć ) , na to nałożyć ubitą pianę z białek z resztą cukru i mączką ziemniaczaną i na to kruszonka z ostatniej porcji ciasta.
Piec 30-40 minut w 170 stopniach.