czwartek, 9 grudnia 2010

Wilgotne ciasto czekoladowe


Ciasto

1 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1/3 szkl. dobrego kakao
1 łyżeczka sody
1 jajko
1/4 łyżeczki soli
1/2 szkl. maślanki
1/2 szkl. oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 szkl. gorącej wody

Piekarnik nagrzać do temp. 150-160 st.C.

Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce i dokładnie zmiksować (wodę wlać nasamym końcu). Wlać do natłuszczonej i posypanej mąką okrągłej formy ze szkła żaroodpornego,o średnicy ok. 23 cm. Piec 1 godzinę lub trochę dłużej (sprawdzić patyczkiem), ostudzić.

Pianka

175 g białych pianek 'marshmallows'
1 łyżka mleka
2 białka
2 łyżki bardzo drobnego cukru lub po prostu cukru pudru

Pianki i mleko podgrzewać w garnuszku na małym ogniu, często mieszając, żebysię nie przypaliły. Gdy pianki całkowicie się rozpuszczą, zestawić z ognia iwystudzić.

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać. Następniewymieszać z ostudzoną masą piankową, odstawić na ok. 10 minut, po czymposmarować (odwrócone do góry spodem) ciasto.