czwartek, 9 grudnia 2010

" Pijany przekładaniec "


Składniki na I warstwę

4 jaja
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
dżem morelowy lub winogronowy
Białka ubić na sztywną pianę, potem kolejno dodawać - cały czasubijając - cukier, żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Przełożyć dowysmarowanej tłuszczem tortownicy i upiec w temperaturze ok. 170 st.C.Ostudzone ciasto posmarować dżemem.

Składniki na II warstwę


6 jaj
15 dag cukru pudru
15 dag maku
15 dag wiórków kokosowych
łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę i cały czas ubijając, wsypywać kolejnocukier puder, suchy mak, wiórki kokosowe i proszek. Upiec w tej samejtortownicy , co biszkopt. Gdy ciasto ostygnie, ułożyć je na pierwszejwarstwie.

Składniki na III warstwę


6 żółtek
10 dag cukru
po 2 łyżki mąki ziemniaczanej i zwykłej
cukier waniliowy lub zapach
półtorej szklanki mleka
kostka masła
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i cukier waniliowy, wymieszać. Cienkim strumieniem wlać gorącemleko i cały czas mieszając, zagotować. Trzymać na ogniu, aż masazgęstnieje. Masło utrzeć na puch i nie przerywając ucierania, dodawaćpo łyżce zimnego budyniu. Rozsmarować krem równą warstwą na drugimkrążku.

Składniki na IV warstwę


duże opakowanie biszkoptów okrągłych (25 dag)
pół szklanki alkoholu (rum, likier, czysta wódka)
polewa czekoladowa
Biszkopty moczyć w alkoholu i układać na kremie. Oblać ciasto polewączekoladową, udekorować, wstawić na kilka godzin do lodówki.