czwartek, 9 grudnia 2010

Jagodzianki


Ciasto

0,5 kg mąki
3/4 szklanki ciepłego mleka
4 dag drożdży
3 jaja
4 łyżki cukru
10 dag masła/ margaryny
40-50 dag jagód (osłodzonych)

Zrobić rozczyn (rozetrzeć drożdże z łyżką cukru, dodać 2 łyżki mąki i tyle ciepłego mleka, aby rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany) Odstawić do wyrośnięcia (po około 15 minutach podwaja swoją objętość)
2 jaja roztrzepać z cukrem, wlać do przesianej mąki, dodaćwyrośnięty zaczyn drożdżowy.
W reszcie ciepłego mleka rozpuścić masło połączyć z mąką.
Wymieszać i wyrobić ciasto (najlepiej ręcznie lub drewnianą łyżką), które powinno być lekko twarde (pod koniec wyrabiania można dodać łyżkę oleju, żeby łatwiej odchodziło od ścianek naczynia) przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe, ciemne miejsce do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu ciasta (powinno zwiększyć swoja objętość dwukrotnie) przerobić je ponownie i uformować na porcje.

Porcje rozklepać w dłoni na placuszki, na środek nałożyć czubatą łyżkę jagód i skleić.

Ułożyć na natłuszczonej i przypudrowanej mąką blasze sklejeniem do dołu zachowując duże odstępy. Posmarować roztrzepanym jajkiem, udekorować kruszonką.

Ciasto należy piec około 20-25 min w temperaturze około 180st.C na piękny złocisty kolor. Można sprawdzić czy jest w środku upieczone nakłuwając go suchym patyczkiem, lecz nie za często, bo otwierając stale piekarnik można przyczynić się do zakalca. Po upieczeniu dodatkowo można udekorować lukrem.

Kruszonka

80g mąki
50g masła
50g cukru pudru
Trochę cukru waniliowego, ewentualnie zmielone migdały.

Wszystkie składniki ugnieść na jednolitą masę i schłodzić w lodówce. Gotową kruszonkę rozdrabniać palcami na ciasto albo ścierać na grubej tarce.