Ciasto
3 jajka
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek maki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielić żółtka od białek i ubić je na sztywno z cukrem następnie połączyć z żółtkami i ubić ponownie. W osobnym naczyniu przesiać mąki i proszek i powoli dodawać do masy jajecznej mieszając drewnianą łyżką.
Ciasto wylać na nasmarowaną masłem tortownicę albo na dwie mniejsze.
Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni C.
Krem
250 g sera mascarpone
1 mała śmietana 30%
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki cukru
Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać serek mascarpone i połączyć w jednolitą masę.
Polewa
Ok. 170 g gorzkiej czekolady minimum 70%
1 miękkie masło
1 szklanki cukru pudru
1 łyżka stołowa ekstraktu wanilii
W mikrofalówce lub w kąpieli wodnej roztopić czekoladę.
W misce na gładką masę ubić masło, potem dodać cukier puder i znów zamieszać aż masa będzie puszysta. Dodać wanilię i czekoladę, wymieszać na idealnie gładką masę.
Na upieczone, ostudzone ciasto położyć krem z mascarpone, następnie konfiturę malinowa, przykryć kolejnym ciastowym blatem.
Polać wierzch i bolki polewą, udekorować wiórkami z białej i ciemnej czekolady...