Beza
5 białek
Szczypta soli
220 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka octu jablkowego lub winnego
1 kropla barwnika spożywczego do zabarwienia bezy
Białka ubijamy z solą na sztywną pianę i powoli, stopniowo wsypujemy cukier, następnie mąkę, kropelkę barwnika, ocet.
Na papierze do pieczenia odrysowujemy okręgi.
Szpatułką lub szprycą cukierniczą przelewamy masę bezową na papier.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Wstawiamy bezę, pieczemy 5 minut, następnie zmniejszamy temp. do 140 st C i pieczemy kolejne 40 minut. Beza ma być chrupka i delikatnie popękać.
Żółty krem
Krem ''Karpatka'' :) instrukcja obsługi na opakowaniu :)
Pierwszy krążek bezowy kładziemy na talerzu odwrotnie niż sie piekł (czyli do góry nogami) i ręką delikatnie go przypłaszczamy. Kładziemy masę, przykrywamy ją drugim krążkiem, tym razem tak, jak się piekł. Delikatnie dociskamy. Dekorujemy.
Pierwszy krążek bezowy kładziemy na talerzu odwrotnie niż sie piekł (czyli do góry nogami) i ręką delikatnie go przypłaszczamy. Kładziemy masę, przykrywamy ją drugim krążkiem, tym razem tak, jak się piekł. Delikatnie dociskamy. Dekorujemy.