sobota, 18 grudnia 2010

Pierniczki migdalowe...


Ciasto

3/4 szklanki miodu
100 g brązowego cukru lub zwykłego
50 g masła
2 łyżki kakao
300 g mąki żytniej
200 g zmielonych migdałów
1 jajko
1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
klika kropel esencji migdałowej
dekoracje; kolorowe posypki, piegi, kuleczki, lukierki

W garnku razem podgrzac do rozpuszczenia cukier, miód, kakao i masło.
Troszkę przestudzić.
Mąkę żytnią wymieszać ze zmielonymi migdałami, przyprawą do piernika, sodą oczyszczoną, jajkiem i kilkoma kropelkami esencji migdałowej.
Połączyć z przestudzoną masą miodową.
Wyrabiamy ciasto owijamy folia i wsadzamy do lodówki na dzień/dwa lub jeśli komuś się bardzo śpieszy na kilka godzin :)
Wyciągamy z lodówki, wyrabiamy, wałkujemy na posypanej mąką desce do około pół centymetra grubości i przystępujemy do wycinania kształtów.
Układamy je na blasze, którą dobrze zabezpieczyć papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym białkiem wkładamy do piekarnika na około 10 minut w 200’C.
Dekorujemy lukrami po pieczeniu wystudzone pierniczki lub przed pieczeniem posypkami, piegami itp...