piątek, 17 grudnia 2010
Beza z migdalami i bita smietana...
Beza
5 białek
Szczypta soli
220 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka octu jablkowego lub winnego
1 łyżeczka kakao lub kropla barwnika spożywczego do zabarwienia bezy
Białka ubijamy z solą na sztywną pianę i powoli, stopniowo wsypujemy cukier, następnie mąkę, kropelkę barwnika, ocet.
Na papierze do pieczenia odrysowujemy okręgi.
Szpatułką lub szprycą cukierniczą przelewamy masę bezową na papier.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Wstawiamy bezę, pieczemy 5 minut, następnie zmniejszamy temp. do 140 st C i pieczemy kolejne 40 minut. Beza ma być chrupka i delikatnie popękać.
Krem
400 g masła
300 g cukru pudru
300 ml śmietanki 36%
200 g płatków migdałowych lekko uprażonych na sucho
100 ml likieru Cointreau
20 ml spirytusu
szczypta soli
Masło z cukrem pudrem ucieramy, aż masa zbieleje. Dodajemy śmietanę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dosypujemy płatki migdałowe, dodajemy alkohol i szczyptę soli dla złamania smaku.
Pierwszy krążek bezowy kładziemy na talerzu odwrotnie niż sie piekł (czyli do góry nogami) i ręką delikatnie go przypłaszczamy. Kładziemy masę, przykrywamy ją drugim krążkiem, tym razem tak, jak się piekł. Delikatnie dociskamy. Dekorujemy bitą śmietaną i migdałami...