czwartek, 9 grudnia 2010

Muffiny z jabłkiem, cynamonem i migdałami


Ciasto

2 duże jabłka
opakowanie płatków migdałowych
2 szklanki mąki
2 jajka
5 łyżek cukru
pół kostki masła /margaryny
3/4 szklanki mleka
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 płaskiej łyżeczki sody
3 łyżeczki cynamonu (mniej lub więcej jak kto lubi)
szczypta soli

Rozpuszczamy masło. Jabłka obieramy,pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kostke. Jajka roztrzepujemy z mlekiem. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól. Wszystko to mieszamy i wlewamy jajka z mlekiem oraz przestudzone masło.Po wymieszaniu dodajemy jabłka i płatki migdałowe(ok.50 g). Wszystko mieszamy łyżką (nie wolno używać miksera!!!), ciasto ma być grudkowate. Ciastem wypełniamy natłuszczone foremki do ž ich wysokości. Posypujemy odrobiną migdałów i pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 160-180 stopni.