Ciasto
1 szklanka wody
4 łyżki margaryny
1 szklanka przesianej mąki
3 roztrzepane jajka
Wlać wodę do rondla, włożyć margarynę, podgrzewać na małym ogniu do stopienia margaryny i zagotowania wody.
Zdjąć z ognia i dodać mąkę, szybko mieszając.
Przenieść znów na ogień, stale mieszać, aż mieszanina uformuje kulkę wokół łyżki. Ostudzić.
Stopniowo dodawać jajka, dobrze ubijając.
Łyżeczką wykładać ciasto na natłuszczoną blachę, popryskać zimną wodą.
Piec w nagrzanym piekarniku 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec dalej 30 minut na złoty kolor.
Przekłuć ciastka, aby dać ujście parze.
Ostudzić w miejscu wolnym od przeciągu.
Masa z bitej śmietany
1 szklanka tłustej śmietany
2 łyżki cukru pudru
Ubić śmietanę na sztywno, dodając cukier puder.
Napełnić ciastka.
Bita śmietana jako krem do ciasta
0,5 l śmietany kremówki
2,5 g żelatyny
0,5 szkl wody
17 płaskich łyżeczek cukru
Żelatynę wymieszać z wodą, jak napęcznieje dodać 17 płaskich łyżeczek cukru, podgrzać, nie gotować.
Po wystudzeniu powoli wlewać na łopatki miksera miksującego śmietane.
Wymieszać szybko i przełożyć ciasto.
Bita śmietana z żelatyną
śmietana 30% 0,5 litra
2 bite śmietany (śnieżka)
Bardzo schłodzoną śmietanę ubić.
Dodać śnieżkę i jeszcze ubijać parę minut. Tak przygotowana śmietana nadaje się do przełożenia biszkoptu, tortów
Polewa czekoladowa
1 1/2 szklanki gorzkiej czekolady
1/4 szklanki śmietany
