Ciasto
120 ml mleka
21 g drożdży
250 g mąki
50 g mielonych migdałów
2 łyżki cukru
60 g masła
sól
100 g suszonych owoców (morelki, rodzynki etc.)
1 szklanka cukru lub cukru pudru
Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, cukrem i dwoma łyżkami mąki, pozostawić do wyrośnięcia. Następnie dodać przesianą mąkę, zmielone migdały, szczyptę soli, masło w kawałkach i ewentualnie dodatkowy cukier.
Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
Suszone owoce pokroić i namoczyć w niewielkiej ilości ciepłej wody, następnie odsączyć i dodać do wyrabianego ponownie ciasta lub do foremek.
Uformować ok. 12 kulek i włożyć je do foremek. Piec ok. 20-25 min. w temperaturze 180 st.C bez termoobiegu.
Uformować ok. 12 kulek i włożyć je do foremek. Piec ok. 20-25 min. w temperaturze 180 st.C bez termoobiegu.