250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczki sody
2 łyżki kakao dobrej jakości
100 g cukru pudru
150 g posiekanej czekolady (można użyć jednego lub wielu smaków czekolady)
250 ml mleka
90 ml oleju
1 duże jajko
Składniki suche
mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao, cukier puder, posiekaną czekoladę wymieszać w jednym naczyniu.
Składniki mokre:mleko, jajko, olej. Następnie wlać mieszankę mokrych składników do suchych.
Należy pamiętać by nigdy nie robić tego odwrotnie.
Następnie szybko wymieszać, tylko do połączenia się składników.
Bardzo ważne jest to by uzyskanej masy nie mieszać zbyt długo, nie miksować.
Proszę nie przejmować się, jeśli w masie pozostaną grudki.
Wszystkie znikną w trakcie pieczenia.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem. Piec około 20 minut w temperaturze 200°C na środkowej półce piekarnika.
Po wystudzeniu dekorować polewami, lukrami, cukierkami, posypkami :)