czwartek, 9 grudnia 2010

Ciasto "Cycki Murzynki"


Ciasto

7 białek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka wiórków kokosowych
1 szklanka maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Białka ubić z cukrem, dodać wiórki, mak i proszek do pieczenia.
Wymieszać, przelać do formy i piec 15-20 min w 150-170 st.

Masa
7 żółtek
2 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe
3/4 szklanki cukru
1 masło

7 żółtek ubić z cukrem, 1/2 szkl.mleka i 2 opakowaniami budyniu.
Całość zmiksować.1 1/2 szkl.mleka zagotować i wlać w to żółtka z budyniem ( czyli uprzednio zrobioną masę) ciągle mieszając i ugotować jak budyń.
Masło zmiksować i zimny budyń dodawać po łyżeczce wciąż miksując.

Polewa czekoladowa

3 łyżki margaryny
3 łyżki cukru
1 łyżka śmietany
kakao

Wszystko razem wymieszać i podgrzać do roztopienia.
Na zimne ciasto nałożyć krem,na krem nałożyć biszkopty nasączone galaretką ,polać biszkopty polewą czekoladową i ewentualnie na każdy biszkopt położyć jedną rodzynkę :))