czwartek, 9 grudnia 2010

Sernik na ciastkowym spodzie...


Ciasto

3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 masło
3 żółtka
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Zagnieść ciasto, do 1/3 ciasta wgnieść kakao.
Włożyć do lodówki.

Masa serowa

1 kg sera (wielokrotnie mielony, np. Zielona Łąka z Biedronki :) )
1 masło
1 szklanka cukru pudru
3 żółtka
6 białek
1 łyżka kaszy manny
1 łyżka mąki lub 1 łyżka budyniu
1 aromat waniliowy

Masło utrzeć na puch, dodać ser i ucierać.
Wrzucić utarte z cukrem pudrem żółtka, mąkę (ewentualnie budyń) kaszę mannę, aromat. Wszystko wymieszać.
Ubić białka i powoli dodać do masy serowej, delikatnie mieszając.
Formę nasmarować masłem, posypać bułką tartą.
Jasne ciasto zetrzeć do formy (podpiec do zarumienienia w 200 st.C)
Nałożyć masę serową i zetrzeć ciemne ciasto.
Piec około 1 godziny w temperaturze 200 st.C bez termoobiegu.