Ciasto
200 g mąki
2 - 3 łyżki cukru pudru
100 g zimnego masła
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Krem mascarpone
1/2 kg sera mascarpone, schłodzonego
5 łyżek cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%, bardzo zimnej
Truskawki z malinowym syropem sherry*:
• 1/2 kg truskawek
• 5 łyżek konfitury malinowej*
• 5 łyżek słodkiego sherry (lub w wersji dla dzieci 3 - 4 łyżki soku z cytryny)
Kruchy spód
Przesianą mąkę, cukier puder i pokrojone na kawałki masło włożyć do misy miksera i miksować mieszadłem aż z ciasta zrobią się okruszki (można też posiekać masło z mąką na stolnicy).
Dodać jajko oraz wanilię i jeszcze chwilę miksować aż składniki zaczną się łączyć (ciasto można też zagnieść ręcznie).
Ulepić kulę z ciasta, zawinąć w przeźroczystą folię i włożyć do lodówki na 1/2 godziny.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Rozwałkować ciasto na podsypanej mąką stolnicy na około 3 mm placek. Aby wałek nie przyklejał się do ciasta, można je przykryć przeźroczystą folią. Zawinąć ciasto na wałek i przenieść je do formy na tartę o średnicy 24 cm. Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Przyciąć wystające brzegi ciasta.
Spód tarty dokładnie podziurkować widelcem i wstawić ją do lodówki na 1/2 godziny.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Rozwałkować ciasto na podsypanej mąką stolnicy na około 3 mm placek. Aby wałek nie przyklejał się do ciasta, można je przykryć przeźroczystą folią. Zawinąć ciasto na wałek i przenieść je do formy na tartę o średnicy 24 cm. Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Przyciąć wystające brzegi ciasta.
Spód tarty dokładnie podziurkować widelcem i wstawić ją do lodówki na 1/2 godziny.
Tartę przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą.
Piec przez 15 minut. Zdjąć papier i pozostawiając część obciążenia, piec tartę przez kolejne 8 - 10 minut, aż się lekko zrumieni. Ostudzić w formie.
Krem mascarpone
Ser mascarpone wymieszać z cukrem i wanilią, a następnie z ubitą na bardzo sztywną pianę śmietanką kremową. Krem wyłożyć na spód tarty.
Mandarynki obrać, pokroić na plasterki i podgotować z cukrem. Odsączyć i wystudzić.
Sok zmieszać z 2 łyżeczkami rozpuszczonej w minimalnej ilości wrzątku żelatyny.
Lśniący syrop
1/3 szklanki cukru
1/4 szklanki wody
Lśniący syrop
1/3 szklanki cukru
1/4 szklanki wody
Cukier rozpuść w wodzie i podgrzewaj go do czasu, aż ciecz osiągnie konsystencję syropu.
Przy użyciu pędzelka posmarować owoce.