niedziela, 17 kwietnia 2011

Chleb orkiszowo-pszenny z rodzynkami na zakwasie #4


Zaczyn

100 g zakwasu żytniego
200 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
100 g wody

Wszystkie składniki wymieszać w misce, przykryć folią i odstawić na 12 godzin.

W tym samym czasie przygotować:
50 g rodzynków
50 g gorącej wody

Rodzynki zalać wodą i odstawić na 12 godzin.

Na drugi dzień rodzynki zmiksować razem z wodą, w której się moczyły i dodać do zaczynu razem z następującymi składnikami:

100 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
400 g mąki pszennej
200 g wody
1 łyżeczka miodu
10 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych)
1,5 łyżeczki soli

Wyrobić mikserem - ciasto będzie dosyć rzadkie.
Ciasto wlać do formy i odstawić do wyrastania na ok. godzinę.
Następnie wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temp. 230 st C i piec ok. 40-60 minut. 
Chleb bardzo wyrasta w trakcie pieczenia, jest to porcja większa niż keksówka. 

Po upieczeniu wyjąć z garnka i ostudzić na kuchennej kratce. 
Kroić dopiero po całkowitym ostygnięciu.