Zaczyn
W szklanej lub plastikowej misce wymieszać ze sobą i pozostawić bez przykrycia w ciepłym miejscu
1/3 szklanki mąki,
1/3 szklanki cukru,
1/3 szklanki mleka.
1 dzień - nie robić nic
2 dzień - nie robić nic
3 dzień - nie robić nic
4 dzień - mieszać drewnianą łyżką
5 dzień - dodać:
1 szklankę mąki
1 szklankę cukru
1 szklankę mleka
6 dzień- mieszać od czasu do czasu drewnianą łyżką
1 szklankę cukru
1 szklankę mleka
6 dzień- mieszać od czasu do czasu drewnianą łyżką
7 dzień- mieszać od czasu do czasu drewnianą łyżką
8 dzień- mieszać od czasu do czasu drewnianą łyżką
9 dzień - mieszać od czasu do czasu drewnianą łyżką
10 dzień - dodać:
1 szklankę mąki
1 szklankę mleka
3/4 szklanki cukru
Z całości otrzymanego zaczynu odlać 1 szklankę.
Do reszty zaczynu dodać:
10 dzień - dodać:
1 szklankę mąki
1 szklankę mleka
3/4 szklanki cukru
Z całości otrzymanego zaczynu odlać 1 szklankę.
Do reszty zaczynu dodać:
2/3 szklanki oleju
2 szklanki mąki
2 jaja
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczkę sody albo proszek do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 łyżeczkę cynamonu
2-3 łyżki kwaśnego mleka lub śmietany
szczypta soli
bakalie; głównie rodzynki
Z podanych składników wyrobić starannie ciasto. Piec około 1 h w temp.180-200 st.C.
Szklankę odlanego zaczynu podzielić na trzy części.
Dwie oddać znajomym,a jedna zostawić sobie jako zaczątek nowego ciasta.
Rozpoczynamy całą procedurę odrazu od nowa czyli :
1 dzień- nie robić nic itd...
2 szklanki mąki
2 jaja
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczkę sody albo proszek do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 łyżeczkę cynamonu
2-3 łyżki kwaśnego mleka lub śmietany
szczypta soli
bakalie; głównie rodzynki
Z podanych składników wyrobić starannie ciasto. Piec około 1 h w temp.180-200 st.C.
Szklankę odlanego zaczynu podzielić na trzy części.
Dwie oddać znajomym,a jedna zostawić sobie jako zaczątek nowego ciasta.
Rozpoczynamy całą procedurę odrazu od nowa czyli :
1 dzień- nie robić nic itd...