wtorek, 15 kwietnia 2014

Ciasteczka orkiszowe z masłem orzechowym i czekoladą



Masa

120 g masła
160 g cukru trzcinowego
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii

160 g mąki orkiszowej (np. typ 700)
5 łyżek wiórków kokosowych, uprażonych na suchej patelni
3 łyżki masła orzechowego
1/2 łyżeczki sody
100 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
50 g mlecznej czekolady, drobno posiekanej


Masło utrzeć z cukrem. Po ok. 5 minutach ucierania dodać jajko, sól i wanilię.
Mąkę połączyć z sodą, masłem orzechowym i wiórkami kokosowymi i miksując masę dodać suche składniki. Na końcu wmieszać oba rodzaje czekolady.
Masę wstawić do lodówki na pół godziny.
Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia (wszystkie ciasteczka nie zmieszczą się na jednej, będziemy piec 2-3 blachy).
Łyżką do lodów (lub przy pomocy 2 małych łyżeczek) nakładać na blachę porcje masy, zostawiając pomiędzy nimi 4-5 cm odstępy.
Piekarnik nagrzać do 160 st C.
Wstawić blachę, piec ok. 15-18 minut. Studzić na kratce.
Gotowe ciasteczka są miękkie, ale stwardnieją podczas stygnięcia.