Masa
25 dkg włoskich orzechów łuskanych, startych na proszek
25 dkg cukru
1 proszek wanilji
10 żółtek
7 białek
kilka orzechów do ubrania
5 dkg mąki kartoflanej lub 2 łyżki bułki tarej
Masa czekoladowa
25 dkg czekolady
25 dkg masła
4 żółtka
12 dkg cukru pudru
Lukier czekoladowy
2 tabliczki czekolady
kilka orzechów do ubrania
5 dkg mąki kartoflanej lub 2 łyżki bułki tarej
Masa czekoladowa
25 dkg czekolady
25 dkg masła
4 żółtka
12 dkg cukru pudru
Lukier czekoladowy
2 tabliczki czekolady
3-4 łyżki śmietanki
Masa
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać zmielonych orzechów trzy części (czwartą część zostawić do masy), wanilję i mąkę. Na końcu lekko wmieszać pianę i piec ciasto w małej ale wysokiej tortownicy około 45- 60 minut w 175 stopniach.
Po upieczeniu, wystudzone ciasto przekroić na dwie częsci i posmarować je masą czekoladową.
Po wierzchu oblać lukrem czekoladowym, obsypać pozostałą cześcia proszku orzechowego i ubrać połówkami orzechów smażonych w gęstym syropie.
Syrop
Wymieszać 1 część wody i 1 część cukru. Podgrzewać do czasu aż zrobi się gęsty syrop, dodać orzechy.
Masa czekoladowa
czekoladę stopić. Masło zostawić w temp. pokojowej żeby zmiękło.
Żółtka z cukrem ubijać na parze 15-20 minut. Kiedy masa będzie biała, dołożyć czekolady i masła i alkohol (2-3 łyżki spirytusu, rumi itp) zmiksować na gładką masę.
Tym przekładać zimne placki.
Lukier
Czekoladę roztopić, rozprowadzić śmietanką i póki jest ciepła oblać schłodzony tort.
Przepis pochodzi z bloga
http://whiteplate.blogspot.com/2008/11/tort-orzechowy-z-czekolad.html