Masa serowa
800gr / 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie
250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
3 jaja
200 g cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
kilka kropel extraktu waniliwego
Masa ciasteczkowa
300 g kruchych ciastek lub herbatników
80 g masła roztopionego i wystudzonego
Ciastka zmiksowac na piasek, połączyć z masłem i wylepić nimi spód tortownicy wyłożenej papierem do pieczenia.
Jajka (w całości) roztrzepać w misce ręczną trzepaczką. Dodać do nich cukier i wymieszać.
W misie miksera umieścić zmielony twaróg, śmietanę, jajka roztrzepane z cukrem, ekstrakt z migdałów, obie mąki (przesiane). Wszystkie składniki zmiksować, przez chwilę, tylko do połączenia się składników. Zmiksowaną masę wylać na ciasteczkowy spód.
Na wierzchu masy serowej poukładać maliny, posypać cukrem perlistym.
Piec w temperaturze 150ºC przez 1 godzinę 15 minut, lub dłużej, do momentu aż środek sernika będzie ścięty i sprężysty przy dotyku patyczkiem. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Schłodzić w lodówce, przez kilka godzin.