Ciasto
400 g pokruszonych ciastek lub ciasta
125 g sera mascarpone
1/2 tabliczki roztopionej czekolady
2-3 łyżki masła miękkiego
1 łyżka kakao
1 łyżeczka cukru z wanilią
200 g czekolady do obtaczania
1 łyżka oleju lub masła do czekolady
kolorowe cukrowe ozdoby i maczki
Do pokruszonego ciasta lub ciasteczek dodać ser, roztopioną czekoladę, masło, kakao, cukier i zmiksować do uzyskania gładkiej masy.
Schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
Kawałki ciasta formować w kulki wielkości niewielkiego orzecha włoskiego.
W kąpieli wodnej roztopić czekoladę (te 200 g). Każdy patyczek (plastikowy lub szaszłykowy drewniany) maczać w czekoladzie i natychmiast wbijać w kulkę ciasta. Schować do lodówki aż całkowicie się schłodzą.
Obtaczać kulki w roztopionej czekoladzie lekko strzepując jej nadmiar i dekorować posypkami.
Obtaczać kulki w roztopionej czekoladzie lekko strzepując jej nadmiar i dekorować posypkami.
Schłodzić.