niedziela, 25 marca 2012

Apple pie


Ciasto kruche

420g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki cukru
330g zimnego masła
160ml zimnej wody
4- 5 jabłek
35g mąki pszennej
70– 100g cukru w zależności od kwaśności jabłek
szczypta cynamonu

Farsz jabłkowy

800 g jabłek
50 g masła
cukier do smaku
2 łyżeczki przyprawy do piernika

Jabłka obrać i pokroić w kostkę.Masło rozgrzać na patelni, dodać przyprawy, chwilę (2-3 minuty) smażyć na małym ogniu. Dodać jabłka. Po ok. 5-7 minutach dodać cukier. 
Poddusić chwilę do czasu, aż jabłka zaczną mięknąć.
Zestawić z ognia.

Masło pokroić w małą kostkę i włożyć na chwilę do zamrażalki.
Mąkę, sól i cukier wymieszać. Dodać schłodzone masło i miksować mikserem, aż całość będzie przypominać kruszonkę.
Dodać 140ml wody (musi być naprawdę zimna) i tak długo miksować, aż ciasto się połączy. Resztę wody dodać tylko jeśli będzie to konieczne. (Jeśli ciasto będzie za suche i nie będzie się chciało połączyć).
Ciasto przełożyć na blat posypany mąką i szybko rozpłaszczyć go ręką. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godz.
Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 2- 3mm. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem lub margaryną.
Na cieście rozłożyć jabłka.
Drugą połowę ciasto również rozwałkować na 2- 3mm. to pocięcie ciasta na paski o szerokości ok. 2cm. Paski ułożyć na cieście, tworząc kratkę. Brzegi dobrze skleić. Piec 40-50 minut w temperaturze 190 stopni- do zarumienienia.