Ciasto
250 g mąki
12,5 g świeżych drożdzy
pół szklanki ciepłego mleka
jajko
2 łyżki roztopionego masła
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
żółtko do posmarowania ciasta
Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól, cukier.
Jajko roztrzepać, dodać do podgrzanego mleka, wymieszać.
Do miski z mąką wlać powoli jajka z mlekiem, cały czas wyrabiając.
Dodać roztopione, ale nie gorące masło. Wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i podwojenia objętości.
Farsz jabłkowy
4 jabłka
2 łyżki masła
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
4 łyżki brązowego cukru
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka esencji waniliowej
Jabłka obrać i pokroić w ok. 1.5 cm kostkę. W rondelku o grubym dnie, na małym ogniu rozpuśćić cukier (zróbić karmel). Dorzućić jabłka, sól i wanilię, mąkę oraz masło. Gotować, aż jabłka staną się miękkie, a wszystkie składniki połączą się w gładki sos. Ostudzić.
Z ciasta uformować prostokąt. Na środkowej części ułożyć farsz, boczne części naciąć, posmarować żółtkiem i zapleść.
Gotowy warkocz przełożyć delikatnie na blachę, posmarować rozmąconym żółtkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. na ok. 40 minut. Po ładnym zarumienieniu się ciasta przykryć je folią aluminiową, żeby się zbytnio nie przypiekło.
Gotowy warkocz przełożyć delikatnie na blachę, posmarować rozmąconym żółtkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. na ok. 40 minut. Po ładnym zarumienieniu się ciasta przykryć je folią aluminiową, żeby się zbytnio nie przypiekło.