czwartek, 2 lutego 2012

Drożdzowy warkocz nadziewany jabłkami w karmelu




Ciasto

250 g mąki
12,5 g świeżych drożdzy
pół szklanki ciepłego mleka
jajko
2 łyżki roztopionego masła
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
żółtko do posmarowania ciasta

Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól, cukier.
Jajko roztrzepać, dodać do podgrzanego mleka, wymieszać.
Do miski z mąką wlać powoli jajka z mlekiem, cały czas wyrabiając.
Dodać roztopione, ale nie gorące masło. Wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i podwojenia objętości.

Farsz jabłkowy

4 jabłka
2 łyżki masła
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
4 łyżki brązowego cukru
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka esencji waniliowej

Jabłka obrać i pokroić w ok. 1.5 cm kostkę. W rondelku o grubym dnie, na małym ogniu rozpuśćić cukier (zróbić karmel). Dorzućić jabłka, sól i wanilię, mąkę oraz masło. Gotować, aż jabłka staną się miękkie, a wszystkie składniki połączą się w gładki sos. Ostudzić.

Z ciasta uformować prostokąt. Na środkowej części ułożyć farsz, boczne części naciąć, posmarować żółtkiem i zapleść.
Gotowy warkocz przełożyć delikatnie na blachę, posmarować rozmąconym żółtkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. na ok. 40 minut. Po ładnym zarumienieniu się ciasta przykryć je folią aluminiową, żeby się zbytnio nie przypiekło.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.