Ciasto:
3 jabłka
100 g mąki pszennej,
100 g masła o temperaturze pokojowej,
100 g cukru,
3 jajka,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią,
3 łyżki Porto lub innego mocnego wina czerwonego,
1,5 łyżki marmolady brzoskwiniowej lub morelowej,
1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny,
skórka otarta z jednej cytryny,
szczypta soli
Mąkę pszenną przesiać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier waniliowy i sól i wszystko dokładnie wymieszać.
W oddzielnym naczyniu mało utrzeć z cukrem na puszysty, biały krem. Dodać jedno jajko i jedną łyżkę składników suchych - dokładnie zmiksować, aż składniki połączą się. Postępować tak samo z resztą jajek i składników suchych. Na końcu dodać mąkę gryczaną, skórkę z cytryny i dwie łyżki Porto. Wymieszać i przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 20-23 cm.
Gruszki obrać ze skórki i podzielić na ćwiartki. Marmoladę wymieszać z sokiem z cytryny i pozostałym Porto i wymieszać z gruszkami. Gruszki ułożyć na wierzchu ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 minut (do suchego patyczka).
100 g cukru,
3 jajka,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią,
3 łyżki Porto lub innego mocnego wina czerwonego,
1,5 łyżki marmolady brzoskwiniowej lub morelowej,
1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny,
skórka otarta z jednej cytryny,
szczypta soli
Mąkę pszenną przesiać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier waniliowy i sól i wszystko dokładnie wymieszać.
W oddzielnym naczyniu mało utrzeć z cukrem na puszysty, biały krem. Dodać jedno jajko i jedną łyżkę składników suchych - dokładnie zmiksować, aż składniki połączą się. Postępować tak samo z resztą jajek i składników suchych. Na końcu dodać mąkę gryczaną, skórkę z cytryny i dwie łyżki Porto. Wymieszać i przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 20-23 cm.
Gruszki obrać ze skórki i podzielić na ćwiartki. Marmoladę wymieszać z sokiem z cytryny i pozostałym Porto i wymieszać z gruszkami. Gruszki ułożyć na wierzchu ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 minut (do suchego patyczka).